Vraag en antwoord

Hulp nodig bij financiële problemen?

Deze pagina is nog in ontwikkeling. Aanvullingen en tips zijn welkom bij de Diaconie

Algemeen

Als u in het algemeen vragen of zorgen hebt over uw financiën, of als u niet precies weet welke hulp er bij past? Kom dan langs bij het spreekuur van Sterk in de Wijk (elke dinsdagochtend in de bibliotheek). Zij kunnen samen met u kijken wat uw hulpvraag is en waar u dan het beste mee geholpen bent. 

Doe ook de Geldfittest. Deze test geeft een eerste inschatting hoe u ervoor staat en geeft u vrijblijvend advies waar u terecht kan.

Op deze pagina vindt u alle hulporganisaties in Papendrecht.

Geldzaken kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Kandoor helpt iedereen die stress voelt door geldzaken. Of het nu komt door het hebben van schulden, het moeten terugbetalen van toeslagen of onduidelijkheid over je pensioen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een duidelijk antwoord op vragen over geldzaken. Daarom kun je gratis en anoniem je vraag stellen.

Ik kan mijn rekeningen niet betalen

Heeft u moeite uw rekeningen te betalen? Mist u het overzicht in uw geldzaken?

U bent niet de enige.

Wilt u hierbij graag hulp en advies? Neem dan contact op met de gemeente. Deze hulp is gratis.

Toeslagen en tegemoetkomingen

Wilt u weten op welke toeslagen u recht heeft? Kijk dan op: BerekenUwRecht (nibud.nl)

Voor het aanvragen van toeslagen kijk op: Toeslagen (belastingdienst.nl)

De gemeente heeft ook minima-regelingen, kijk op: Persoonlijk minimabudget (PMB) 

Ik wil overzicht in mijn geldzaken

Is uw administratie niet op orde? Dan kunnen wij u helpen bij uw administratie. Dat doet het A-team van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Hoe financieel gezond ben jij? Doe hier de test . 

Sterk Papendrecht heeft een groep vrijwilligers Hulp bij Thuisadministratie. Deze vrijwilligers helpen bij het scheppen van orde en het geven van inzicht in de
financiële administratie. Zij bieden begeleiding in het traject van schuldhulpverlening. Ook kunnen wij een Schuldhulpmaatje inschakelen.

Ik heb te weinig geld om eten en kleding te kopen

Heeft u te weinig geld om eten en kleding te kopen?  De Voedselbank Nederland is een particulier initiatief dat een schakel wil vormen tussen enerzijds de verspilling bij de levensmiddelenproducenten en anderzijds de groeiende armoede in Nederland.

Ik heb hulp nodig bij papieren en digitale formulieren

Vragen over belastingaangifte en toeslagen aanvragen? Bezoek het gratis belastingspreekuur in de bibliotheek. Dit spreekuur wordt verzorgd door Sterk Papendrecht. U hoeft daarvoor geen afspraak te maken. Het spreekuur is alleen toegankelijk voor mensen met recht op zorgtoeslag.

Ik heb een vraag over geld en mijn gezin

Het SMS-kinderfonds verstrekt vergoedingen voor kinderen tot 18 jaar voor de kosten van bijvoorbeeld de sportclub, muziekles of het lidmaatschap van een vereniging. Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen hier ieder jaar een beroep op doen. 

Bent u een alleenstaande ouder of een gezin met kinderen en bent u gaan werken? Dan heeft u misschien recht op een maandelijkse teruggave van de Belastingdienst. 

En gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan heeft u mogelijk ook recht op kinderopvangtoeslag of een tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang. 

Bekijk hier of u hier recht op heeft en hoe u dit kunt aanvragen.

Ik heb een vraag over belastingen

De gemeente, zorgverzekering, de belastingdienst. Ze hebben allemaal websites waarop je aanvragen en andere online formulieren moet invullen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kom langs op ons gratis informatiepunt.

Ik ben werkgever, mijn werknemer heeft (mogelijk) schulden

Een financieel fitte werknemer is productiever en gelukkiger. Geef uw werknemers daarom een helpende hand bij geldzorgen en geldzaken! Hoe? Herken, bespreek en verwijs! Deze website biedt u informatie, handige tips en tools om u daarin te ondersteunen.

Hoe kan ik iemand anders helpen?

Klik hier voor tips om een ander te helpen. Je vindt hier meer informatie over wat je kan doen. Ook wanneer het beter is om een professional in te schakelen.

Nog meer overzichten

Hiermee kunt u zelf aan de slag:

 • Op Geldfit kunt u heel veel informatie vinden over geldzaken.
 • Op Wijzer in Geldzaken kunt u informatie vinden over diverse financiële onderwerpen.
 • Heeft u recht op energietoeslagen? Dan kunt u die hier aanvragen.
 • Voor welke financiële regelingen u (mogelijk) in Papendrecht in aanmerking komt vindt u hier.
 • Mogelijkheden om energie te besparen.
 • Mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en energie te besparen.
 • Voor vragen over financiële zaken kunt u ook terecht bij de gemeente Papendrecht. Via de link DiSK (Digitale Sociale Kaart) krijgt u informatie over onder meer hulp bij financiële problemen, het invullen van formulieren en belastingen.

Hier kunt u hulp inschakelen:

 • Denkt u allereerst aan het inschakelen van kinderen/familie/goede kennissen, zij helpen u ongetwijfeld graag!
 • Als het bovenstaande niet mogelijk is kunt u een beroep op de Diaconie doen: diaconie@hervormdpapendrecht.nl 
 • Via de Diaconie, maar ook rechtstreeks, kunt u contact opnemen met de adviseurs van de thuisadministratie van Sterk Papendrecht. Zij helpen u met het op orde brengen van uw administratie als dat nodig is.
 • Bij Sterk Papendrecht kunt u ook om hulp vragen als u worstelt met schulden.

Zoeken