Ontmoetingsavond SIHVPa

17 februari 2017

De Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht (SIHVPa) houdt op donderdag 23 maart 2017 een ontmoetingsavond in De Morgenster. Op deze avond kunnen vrijwilligers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Wie belangstelling heeft voor het vrijwilligerswerk van de stichting is ook van harte welkom.

 

Als gastspreker is uitgenodigd socioloog en intercultureel trainer Rien van de Toorn uit IJmuiden. Hij studeerde niet-westerse sociologie en verdiepte zich in onder meer de Afghaanse gemeenschap in Nederland. Rien is specialist op het gebied van interculturele communicatie. Op de ontmoetingsavond vertelt hij over het omgaan met cultuurverschillen. In een column schreef hij kortgeleden: “Ik leer het meest van mensen buiten mijn cultuur. Ik dien het liefst degenen die natuurlijkerwijs geen thuis hebben in ons land. Ik bestudeer graag de culturen van ‘vreemdelingen’ in Nederland”.

Helpende hand

De SIHVPa biedt een helpende hand aan vluchtelingen (statushouders) in Papendrecht. De stichting doet dat door het geven van taalondersteuning, waarbij vaak een vriendschappelijk contact met de vluchtelingen ontstaat. Taalmaatjes helpen de statushouders bij het spreken en schrijven van de Nederlandse taal.
De stichting wil verbindingen smeden tussen vrijwilligers en statushouders. Hiervoor worden momenten van ontmoeting georganiseerd. Een voorbeeld zijn de zogeheten Meet & Eat’s waarbij statushouders, hun maatjes en leden van de organiserende kerk samen de maaltijd gebruiken. Ook is er elk jaar een picknick in het Vondelpark.

Maatjes welkom

Op dit moment telt de SIHVPa zo’n 35 vrijwilligers. Door het enthousiasme van de statushouders die al een (taal)maatje hebben, melden zich regelmatig nieuwe statushouders aan. De stichting verwelkomt nieuwe vrijwilligers dan ook met open armen. Als maatje bezoek je regelmatig de statushouder, je drinkt koffie met hem/haar, maakt een praatje en oefent de lesstof van school. Zo hebben de vluchtelingen een Nederlands contact die hen wegwijs maakt in onze samenleving en met hen de Nederlandse taal oefent.
Heb je belangstelling om maatje te worden? Kom dan naar de ontmoetingsavond op 23 maart en hoor van anderen hoe waardevol dit vrijwilligerswerk is. Ook op de website www.sihvpa.nl lees je er meer over. Je kunt je per e-mail als maatje aanmelden bij de stichting via coordinator@sihvpa.nl.

 

De ontmoetingsavond in De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 begint om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur).

Zoeken