Informatiebrief inzameling hulpgoederen voor Oekraïne

01 maart 2024

Via deze brief willen we u/jou informeren over het volgende: De afgelopen jaren hebben we als Commissie Oost-Europa in het voorjaar en het najaar goederen ingezameld voor onze contacten in Roemenië. Met uw hulp zijn er vele ladingen kleding en andere spullen naar Roemenië vervoerd. Daar was deze hulp altijd zeer welkom. Helaas ondervonden de transporten de laatste tijd veel problemen aan de grens. Vrachtwagens werden tegengehouden, extra gecontroleerd, er werden verschillende documenten in het Roemeens en Engels gevraagd, enz. Er werden zelfs trucks geweigerd en moesten daardoor weer naar Nederland terug. Om kort te gaan: het is momenteel helaas niet mogelijk om hulpgoederen naar Roemenië te brengen. Onze contacten weten hiervan en ervaren zelf ook problemen bij het in ontvangst nemen van de goederen.

Zodoende hebben we als commissie besloten om in elk geval dit voorjaar een ander doel te kiezen voor de inzameling van hulpgoederen. Twee jaar geleden hebben we in maart en april spullen ingezameld voor mensen in Oekraïne. Eind februari 2022 begon daar de oorlog met Rusland. Een oorlog waarvan iedereen hoopte dat hij snel voorbij zou zijn. Helaas is dat niet het geval en worden we via de media nog steeds dagelijks geconfronteerd met aanvallen van Rusland op doelen in Oekraïne. Er schuilt heel veel leed achter deze beelden: er zijn slachtoffers te betreuren, er vallen gewonden en mensen raken hun huis helemaal kwijt of het wordt zwaar beschadigd. Als commissie hebben we daarom besloten om op D.V. zaterdag 16 maart en zaterdag 13 april goederen in te zamelen voor mensen in Oekraïne die getroffen zijn door oorlogsgeweld. We hebben contact gehad met vrijwilliger Andrew Levchuk, werkzaam voor de stichtingen ‘Christians for Ukraine’ en ‘Lifebox ’ die al vanaf het begin van de oorlog leiding geeft aan een depot gestationeerd in Polen. Daar heeft men inmiddels veel ervaring met het verzamelen van spullen, het samenstellen van (voedsel-) pakketten en het distribueren ervan naar plaatsen waar de nood het hoogst is. Op de website www.lifebox.help kunt u meer informatie vinden. Wat kunnen de mensen in Oekraïne gebruiken? Welke spullen worden er op 16 maart en 13 april ingezameld?

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat er in Oekraïne een tekort is aan levensmiddelen. De hulp die middels de organisatie LifeBox en Christians for Ukraine wordt gegeven betreft mensen die direct door de oorlog getroffen zijn. Mensen die verstoken zijn van voedsel en mensen die letterlijk geen dak meer boven hun hoofd hebben omdat hun huizen platgebombardeerd zijn.

Het is de bedoeling dat alle ingezamelde goederen volgens Europese wet- en regelgeving worden verpakt en gedocumenteerd. Alles gaat daarna naar een depot in Lublin dat in Polen ligt, dichtbij de Oekraïense grens. Daar worden levensmiddelen pakketten samengesteld van de aangeboden boodschappen. Vanuit Lublin worden de pakketten en ook alle andere spullen naar Oekraïne getransporteerd. Ze worden meteen naar plaatsen gebracht waar op dat moment de hulp het hardst nodig is.
We hopen dat we u met deze brief voldoende op de hoogte hebben gebracht van het feit dat we dit keer geen hulpgoederen naar Roemenië kunnen verzenden maar wel in Oekraïne ons steentje bij kunnen dragen om het leed door de oorlog daar wat te kunnen verzachten. Helpt u mee? Naast deze praktische hulp willen we u vragen te bidden voor onze Oost-Europese broeders en zusters met name in Oekraïne

Inzameling Hulpgoederen voor Oekraïne D.V. zaterdag 16 maart en 13 april
In de Grote Kerk van 10.00 – 12.00 uur
Wat wordt er ingezameld?

Onderstaande spullen werden altijd al ingezameld maar ook nu nodig:
• Kleding: baby-, kinder-, dames- en herenkleding (De kleding MOET gewassen zijn en heel!)
• Linnengoed: handdoeken, keukenlinnen
• Schoolspullen: schriften, pennen, potloden
• Speelgoed (schoon en compleet)
• Kinderwagens, kinderbedjes, kinderstoelen, thermosflessen, kruiken
• Matrassen en dekens (schoon!)

 

Onderstaande spullen worden gebruikt voor het samenstellen van een LifeBox:

• Verzorgingsartikelen: shampoo, zeep, tandenborstel, tandpasta, papieren zakdoekjes, toiletpapier, maandverband, pleisters, EHBO doos, paracetamol
• Afwasmiddel, zeeppoeder
• Oploskoffie, poedermelk, (zwarte) thee, suiker
• In BLIK: wortels, witte bonen, erwten, mais, tomaten
• Vlees of vis in BLIK, blikjes paté
• Diverse soorten bouillon blokken
• Champignon- of tomatensoep in BLIK
• Rijst, alle soorten pasta
• Crackers, biscuits, koekjes
• Boekweit grutten, havermout, custard
• Zonnebloemolie
• Lucifers, kaarsen

(n.b.: in verband met het vervoer geen glazen potten maar blikken!)
Voor verder informatie kunt u bellen of appen naar:
Esther Verheij 06 18324278 of Eefje Lindhout 06 46570835

Zoeken